Kako hranom izliječiti zimsku depresiju
13. 12. 2012Kako stižu mračni, zimski dani, 35 milijuna Amerikanaca pada u depresiju poznatu kao sezonski poremecaj osjećaja. Postoji teorija da se uskraćivanjem svjetla mijenjaju kemijski procesi u mozgu kod biološki osjetljivih osoba. Takvi potišteni pojedinci često žude za slatkišima i škrobom. Nije ni cudo. “Ugljikohidrati predstavljaju lijek koji djeluje na mozak i koji, prijeko potrebno, sami sebi dajete da biste odagnali zimsku depresiju”, kaže dr. Norman Rosenthal, vodeći istraživač sezonskog poremećaja osjećaja u Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje. On objašnjava da normalni ljudi, nakon što uzmu ugljikohidrate, poput šećera, postaju manje budni i manje energični, bez obzira na godišnja doba. No kod ljudi sa sezonskim poremećajem osjećaja dolazi do suprotnog učinka. Na njih ugljikohidrati djeluju poput sredstva protiv depresije. “Ugljikohidrati ih ispunjavaju energijom i podižu im raspoloženje”, kaže dr. Rosenthal.
Kroz niz pokusa u laboratorijima Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje on je ispitao učinke ugljikohidrata na pacijente sa sezonskim poremećajem osjećaja, kao i na normalne nedepresivne pacijente. I jednima i drugima dao je jesti zaslađene kekse. U roku dva sata, nakon što su pojeli šest keksa, koji su sadržavali snažnih 105 g ugljikohidrata, depresivni pacijenti bili su živahniji i energičniji te manje napeti, potišteni i izmoreni. No normalni ispitanici koji su pojeli kekse bili su kao drogirani. Jedno od mogućih rješenja: takve depresivne osobe imaju abnormalne kemijske procese u mozgu, uključujući metabolizam serotonina koji djeluje protiv potištenosti. Potrošnja ugljikohidrata, neki vjeruju, pomaže nadvladati ovaj problem podižući razinu serotonina i/ili aktivnost izazvanu serotoninom.
“Neki ljudi koji jedu puno tjestenine i kolača možda koriste ugljikohidrate kao jestivo sredstvo protiv depresije. ”- dr. sc. judith Wurtman, Tehnološki institut države Massachusetts
Bez obzira na razlog, patite li od “zimske depresije”, nemojte uskraćivati mozgu terapiju
ugljikohidratima za kojom žudi, kaže dr. Rosenthal. Čineći to, samo otežavate situaciju i produbljujete svoj strah, jer ta žudnja za slatkišima i škrobom ima biološku jačinu. “Neki naši pacijenti nazivaju je ovisnošću, kao žudnju za kokainom,” kaže on. Skrtarenje ugljikohidratima, kad vaš organizam vapi za njima, vjerojatno je također osuđeno na propast. Dr. Rosenthal savjetuje ljude s ovom vrstom depresije, na primjer, da pripaze da im ishrana ne bude bogata bjelančevinama, a siromašna ugljikohidratima, osobito u mračnim zimskim mjesecima.
Da biste ublažili sezonski poremećaj osjećaja, možete jesti slatkiše, no zdravije je jesti složene ugljikohidrate, poput graha, tjestenine, povrća, žitarica, kruha i slanih keksa. I oni djeluju, samo malo sporije. Isto tako dr. Rosenthal upozorava na preko,jerno uzimanje alkohola ili kofeina (više od dvije šalice kave dnevno) da bi odagnalo zimsku depresiju. Prevelika količina jednoga ili drugoga može pojačati osjećaj tjeskobe stvarajući tako dodatne poteškoće s raspoloženjem.
Franjo Lenac