5 razloga zašto je bijelo brašno štetno
07. 01. 2013Danas se većina prehrane zasniva na bijelom brašnu, šećerima, solima i mliječnim proizvodima. Mnogi od nas ni sami nisu svjesni što prekomjernom konzumacijom takvih namirnica čine sebi i svome tijelu. Bijelo brašno je osobito podmukao uzročnik mnogih bolesti i u ovome ću tekstu pokušati navesti pet osnovnih razloga zašto biste trebali smanjiti unos te namirnice u organizam.
Bijelo brašno potiče pretilost i probleme sa razinom šećera u krvi.
Što više rafinirane hrane neka osoba jede, to se više inzulina treba proizvesti, kako bi se tijelo moglo nositi sa tom hranom. Inzulin potiče skladištenje masnoća, što uzrokuje brzo debljanje i povećanje razine triglicerida u krvi, što može uzrokovati pojavu srčanih oboljenja. Tokom vremena gušterača postane toliko preopterećena, da se proizvodnja inzulina zaustavlja i dolazi do hipoglikemije (niske razine šećera u krvi) ili do dijabetesa. U svakom slučaju, tijelo tada dobiva malo ili ništa energije iz hrane koju jedemo i pokušava pretvoriti mišiće i masti u energiju. Također, konstantni unos rafiniranog brašna/šećera stvara kontinuirani pritisak na nadbubrežne žlijezde da stvaraju uravnotežujuće hormone, što ih na kraju toliko oslabi da one više ne ispunjavaju (ili sve teže) svoju ulogu sustava za izvanredne situacije, za što su prvotno i stvorene.
Bijelo brašno stvara probavne probleme.
Bijelo brašno se naziva „ljepilo za crijeva“. Poznato je da se od brašna i vode uspješno radi ljepilo. U današnjem svijetu je toliko puno hrane napravljeno od ove dvije osnovne komponente: hrana za doručak, grickalice, pašta, kruh, žitarice… A to se sve pretvara u ljepilo u našim crijevima! To je hrana bez vlakana koja čepi naš sistem, usporava probavu i stvara trom metabolizam, te često može biti uzrok glavobolja i migrena.
Bijelo brašno može potaknuti razne alergije.
Jedenje puno bijelog brašna može naposlijetku potaknuti razne alergije… zašto? Kao prvo, bijelo se brašno dobiva od hibridnog sjemena, uzgojenog uz pomoć kemikalija, ogoljenog od hranjivih tvari i vlakana, te na kraju izbijeljenog. Alergija se najčešće ne prepoznaje istoga trena, ali alergije na hranu mogu izazvati i izazivaju mnogo vrsta simptoma, od sinusitisa do psihoza, od astme do artritisa, od hiperaktivnosti do depresije, nesanice do narkolepsije – i što je osobito bitno, simptomi se obično ne manifestiraju odmah nakon jela. Najčešće su alergijske reakcije toliko niskog intenziteta da su gotovo neprimjetne i godinama ne uzrokuju neki jako primjetni poremećaj. Kada se poremećaj napokon primijeti, teško ga je povezati sa nekom hranom (u ovom slučaju bijelim brašnom) koju smo godinama konzumirali.
Bijelo brašno može uzrokovati upale i kronične bolesti.
Pretjerana konzumacija rafiniranih karbohidrata kao što su šećer i bijelo brašno je smrtonosni otrov i ima utjecaj na upalne procese u tijelu. Šećer i bijelo brašno podižu šećer u krvi, a makar i malo povećanje razine šećera u krvi za posljedicu ima proizvodnju kemikalija koje potiču upalne procese. Većina ljudi svakodnevno jede ove otrove u obliku kruha, pašte, žitarica za doručak, keksa, kolača, bezalkoholnih pića, bombona… Mnoge bolesti koje pripisujemo starenju u stvari su uzrokovane ovim procesom koji se odvija u našem organizmu. Ovisno o osobi, rezultat može biti artritis, srčana oboljenja, katarakta, gubitak memorije, naborana koža, dijabetes, itd…
Bijelo brašno je kiselo!
Kiselost je još jedan problem – većina ljudi je na kiseloj prehrani koja se bazira na prevelikom unosu soli, šećera, bijelog brašna, mliječnih proizvoda, mesa i gaziranih pića. Mnogi eksperti smatraju da je pretjerana kiselost organizma jedan od glavnih uzročnika kroničnih upala i glavni uzročnik artritisa te ostalih kroničnih oboljenja. Kada bismo umjesto gore navedenih namirnica u prehranu uveli više voća i povrća (osobito u svježem, sirovom obliku), zadržali bismo bolju alkalnu ravnotežu i uživali u boljem zdravlju i vitalnosti.
Kod mnogih gore navedenih poremećaja preporučujem tretmane bioenergijom. Bioenergija se zaista pokazala blagotvornom u ublažavanju simptoma, ili čak usporavanju i zaustavljanju daljnjeg razvoja i napretka bolesti.
Franjo Lenac