Giht

29. 10. 2012
Giht

Temeljna prehrana za giht je ista kao i za artritis – prehrana siromašna mokraćnom kiselinom i purinima. Hrana bogata kalijem djeluje zaštitno protiv gihta: krumpir, banane, zeleno lisnato povrće, grah, Svježi sokovi povrća. Izbjegavajte hranu koja stvara purine i mokraćnu kiselinu: sve meso, jaja, ribu i mlijeko. Žlijezde životinja su naročito škodljive. Svježe kozje mlijeko je posebno djelotvorno, naročito kiselo kozje mlijeko. Izbjegavajte sol. Izbjegavajte pšenicu izuzev pšeničnih izdanaka. Grašak treba također izbjegavati.
Višnje i jagode imaju posebnu važnost kod oboljelih od gihta, naročito ako se jedu svježe, iako su konzervirane ili u obliku sokova također djelotvorne. Provjerite samo da su pouzdano konzervirane bez šećera. Višnje imaju izuzetnu mogućnost alkaliziranja sistema i neutraliziranja mokraćne kiseline. Jedite ih u velikim količinama, naročito u sezoni, poželjno na prazan želudac između obroka. Od svih vrsta najbolje su one kisele. Bolna mjesta mažite mašću od gaveza.

Kod izrazito bolnih stanja preporučujem terapiju bioenergijom, koja već nakon prvog tretmana olakšava i zaustavlja simptome.

Franjo Lenac

Svaku terapiju ili postupak koji su opisani u Odabranim člancima provodite na vlastitu odgovornost.