Prehrana protiv raka dojke
10. 10. 2012Postoje preporuke što od hrane treba i ne treba uzimati kada ste pogođeni ovom opakom bolešću. Donosim vam nekoliko korisnih i univerzalnih savjeta:
- Bilo da ste pred menopauzom ili u postmenopauzi, jedite masniju ribu i mahunarke, uključujući soju (iako oko soje postoje podijeljena mišljenja, s obzirom da dosta ljudi smatra kako danas više ne postoji soja koja nije genetski modificirana). To je hrana koja može spriječiti pojavu raka dojke i njegov rast.
- Ograničite alkohol na najviše jedno piće dnevno.
- Jedite hranu koja utječe na kancerogeno djelovanje estrogena. To je soja, krstašice (brokula, cvjetača, prokulica) i pahuljice od pšeničnih mekinja.
- Osim toga jedite raznoliko zeleno povrće koje, kako se čini, spriječava rak dojke.
- Jedite više hrane kao Japanke, ili barem kako su običavale jesti prije drugoga svjetskoga rata. Dnevna prehrana tradicionalne Japanke: oko 230g voća, 255g povrća, 85g proizvoda od soje (uglavnom tofu), 100g ribe i jako mala količina mesa, mlijeka i alkohola.
- Da biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, ako ga već imate, jedite masne kiseline tipa omega-3 kojih ima u masnijoj ribi i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9 kojih ima u maslinovom ulju. Ograničite količinu zasićenih masti životinjskog porijekla kao i količinu masnih kiselina tipa omega-6 kojih najviše ima u kukuruznom ulju, ulju uljane repice i suncokretovom ulju, te gustinu i margarinu koji su napravljeni od takvih ulja.
Franjo Lenac